Események


2011. december 13. Egyetemi adventi koncert az aulában


2011. december 12. Adventi gyertyagyújtás


2011. december 8. GEKSZ karácsonyi cipősdoboz-csomagolás


2011. december 2. Nemzetközi vitafórum


2011. július 1. Diplomaosztó Kari Tanácsülés


A képeket Hipságh Gyöngyi és Pluzsik Tamás készítette2011. június 3-4. KTI tanulmányút: Horvátország

 2011. április 14-15. Pénzügyes tanulmányút – Budapest, Esztergom

A KTK Pénzügyi és Számviteli Intézete idén is elvitte a pénzügyes hallgatókat tanulmányi kirándulásra. A Magyar Nemzeti Bankot látogattuk meg, ahol a Látógatóközpontban jártunk, végigkövetve a magyar pénz útját, majd egy előadást hallgattunk meg a pénzhamisításról. Ezek után a Budapesti Értéktőzsde felé vettük az irányt, ahol tőzsdei ismereteket csepegtettek a fejekbe. Délután kis kikapcsolódásként a Zwack Unikum Múzeumot látogattuk meg, ahol körbevezettek minket a méltán világhíres ital(ok) történelmén, filmvetítéssel és kóstolóval is egybekötve.
A másnap a kultúra jegyében telt, megtekintettük az Esztergomi Bazilikát és a Vármúzeumot.
Egybehangzóan kijelenthetjük, hogy tartalmas és érdekes programokban vehettünk részt ebben a sűrű két napban!

Dr. Szóka Károly
NYME KTK Pénzügyi és Számviteli Intézet2011. április 13. A Global Challenge vállalatirányítási szimulációs verseny eredményhirdetése


2011. március 29. A Soproni Nyugdíjas Egyetem megnyitása


2011. március 13–15. Szakmai tanulmányút

 

 2011. március 9. GEKSZ – Pogátsa Zoltán2011. március 4. Szakmai tanulmányút: Döblingi kórházlátogatás

 

 2011. február 15. Mindentudás Egyeteme

Aszódi Attila: Mire lesz energiánk?


Szerző: Csiha Tünde Noémi

Sopron és a Nyugat-magyarországi Egyetem volt a legutóbbi állomása a megújult tudományos ismeretterjesztő program országjáró előadássorozatának. A Mindentudás Egyeteme 2.0, amely elődjéhez képest arculatában és felépítésében is jelentős megújuláson esett át, Budapesten és 6 egyetemi városban rendezi előadásait. Az országjáró turné harmadik állomása Sopron volt.

Aszódi Attila előadásának a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara adott otthont, ahol a soproni közönségnek a fenntartható energia aktuális és mindannyiunk számára húsbavágó kérdéseiről beszélt.
Az előadáson választ kaphattunk arra a kérdésre, hogy milyen energiahordozókkal és hogyan elégíthető ki az emberiség egyre növekvő energiaigénye és arra is, hogy vajon milyen hatásokat gyakorol mindez a környezetünkre. Az előadásról televíziós felvétel készült, amelyet tavasszal sugároz majd a Magyar Televízió.
Aszódi Attila az MTA Energetikai Bizottságának elnöke, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának docense. Budapesten végezte energetikai mérnöki, majd gépészmérnöki tanulmányait, 2007-ben szerzett doktori fokozatot a BME-n. Kutatási területe az energetika környezeti hatásainak vizsgálata. Az általa kidolgozott módszer alkalmas az erőművek és a komplex energiaellátási folyamatok környezetközpontú tervezésére. Tagja a Magyar Energetikai Társaságnak, az MTA Energetikai Bizottságának titkára. Egyik fő kidolgozója a BME hosszú távú, energetikai témájú kutatóegyetemi programjának. A kutatóegyetemi szervezeten belül a "fenntartható energetika" kutatócsoport vezetője, mely Magyarország hosszú távú energiastratégiájával foglalkozik.

A teljes cikk megjelenítése
Képek
Az előadás anyaga


2011. február 11. Diplomaosztó kari ünnepség

Magnifice Domine Rector,

Rektorhelyettes Urak,

Elnök Úr,

Dékán és Dékánhelyettes Hölgyek és Urak,

Tisztelt Hallgatók,

Kedves Vendégeink!

A Közgazdaságtudományi Kar Tanácsa nevében szeretettel üdvözlöm Önöket diplomaátadó és doktoravató ünnepségünkön.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A keresztféléves diplomaátadás lassan megszokottá válik, és a hagyományos június-júliusi tanévzáró ünnepségekkel egyenrangú szerepet tölthet be. Így van ez idén is, amikor már most látjuk, hogy a tanév végi ünnepséghez hasonló mennyiségű diplomát fogunk átadni.

Az ünnepélyek alkalmat adnak arra, hogy jubileumi események után kutassunk. Így jutottam arra a számomra megdöbbentő megállapításra, hogy immár 10. alkalommal adhatok át diplomákat a Közgazdaságtudományi Karon – az idő sajnos rohan. Ez a tény lehetőséget ad az utóbbi 6 évben bekövetkezett lényegesebb változások áttekintésére.

Legszembetűnőbb, hogy a hagyományos 5 éves egyetemi képzés most már teljes egészében kikerült a képzési palettánkról, az úgynevezett kiegészítő képzésekkel együtt. Alapvetően új alap- és mesterszakokat kellett kialakítanunk és akkreditáltatnunk az utóbbi néhány évben az úgynevezett bologna-rendszerű képzés bevezetése érdekében. Jelenleg 6 alap- és 5 mesterszakunk van, de folyamatban van a 6., a számvitel mesterszak létrehozása is. Ezek mellett nagy fegyvertény volt a német nyelvű képzés 3 és fél évvel ezelőtti elindítása, amelynek eredményeként most 12 hallgató veheti át bachelor diplomáját első alkalommal a Betriebswirtschaftslehre und Management szakon. A képzés olyan sikeresnek bizonyult, hogy hallgatóink kifejezett kérésére ettől a félévtől német nyelvű mesterszakot is elindítottunk, Internationales Management elnevezéssel. E képzések eredményes fenntartása rengeteg szervezőmunkát igényel, sőt egyelőre még nem is egyértelműen gazdaságosak, de az eddig elért eredmények alapján reménykedünk a még sikeresebb folytatásban. Ugyanilyen eredményeket várunk a KSH-val kötött megállapodás alapján a Hivatalos statisztika képzés elindításától, továbbá a Regionális és környezeti gazdálkodás mesterszak mostani első indításától is.

Az alap- és mesterképzések mellett újra kellett szabni a felsőfokú szakképzési, továbbá a szakirányú továbbképzési szakjainkat is. Az utóbbi 2-3 évben 6 felsőfokú szakképzési szakot akkreditáltattunk, illetőleg több mint két tucat különböző szakirányú továbbképzési szakot regisztráltattunk az Oktatási Hivatallal. Ez a folyamat nem állt le, jelenleg is dolgozunk különböző posztgraduális képzési projekteken, még nemzetközi együttműködésben is.

Még nagyobb eredménynek tekintjük a doktori iskolánk sikeres akkreditációját. A Széchenyi István Gazdálkodás- és szervezéstudományok Doktori Iskola teljesen új szervezetnek számít, hiszen elnevezése, programjai és törzstagjai is megújultak, illetőleg kicserélődtek. A régi doktori iskolát már csak egy törzstag képviseli. Szem¬léletváltozásra is sor került, ami elsősorban a szabályok és feltételek következetes betartását, és a tudományosság fokozottabb előtérbe kerülését jelenti. Doktori Iskola nélkül a Kar nem lenne egyetemi karnak tekinthető, és ezzel hozzájárulhatunk az új felsőoktatási törvényben körvonalazott egyetemi rang kivívásához is.

A megújulás nemcsak a változó oktatási feladatokban, hanem a Kar szervezetének, oktatói állományának folyamatos fejlődésében is nyomon követhető. Mára oktatóink 70 százaléka rendelkezik tudományos fokozattal (ez az arány 6 évvel ezelőtt még csak 44% volt), amellyel szintén hozzájárulunk a feltételként szabott egyetemi minőségi követelmények teljesítéséhez. A személyi állomány fejlesztése most is zajlik, 2 új, komoly oktatói múlttal és jelentős tudományos teljesítménnyel rendelkező docens kolléga fog rövidesen csatlakozni a karunkhoz.

Reméljük, hogy a szervezet és a feladatok folyamatos korszerűsítése, továbbá a szükséges tárgyi feltételek megteremtése – ez utóbbi szemmel is látható – segít bennünket a Kar az igazán elismertté és rangos intézménnyé telében, fiatal kora ellenére is...

 

A képeket Pluzsik Tamás készítette