Felvételi útmutató

Szülőknek és Diákoknak
Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni felsőoktatási intézmény választásakor?

A megfelelő intézmény, szak és képzési szint kiválasztásakor mindenképpen érdemes figyelembe venni az érdeklődési területet, hiszen a szakma megválasztása egy életre szól. Még a jelenlegi helyzetben is állnak rendelkezésre olyan megoldások, amelyek nagyban segítenek elérni az általad már korábban is kitűzött célokat.
Amennyiben például üzleti jellegű képzésben szeretnél továbbtanulni, érdemes a KTK ösztöndíjrendszerébe pályáznod.
Természetesen fontos kritérium ezen kívül az Egyetem lakhelytől való távolsága, a középiskolából hozott eredmények és pluszpontjaid alakulása, a nyelvismeret, az elhelyezkedési lehetőségek figyelembevétele, valamint az a diákélet, amelyet a következő pár évben az Egyetem biztosít számodra. Ezekről is részletesen olvashatsz a következőkben.

Honnan szerezhetünk információkat egy adott intézményről vagy szakról?

A jelentkezési lapok beadása előtt az alábbi források állnak rendelkezése:
 • Mindenről részletes tájékoztatást hallgathatsz meg a NYME KTK nyílt napjain.
 • Ha nem tudsz jelen lenni, keresd fel: www.felvi.hu-t,
 • vagy lapozd fel a felvételi tájékoztatót.

Milyen képzéseket indít a NYME KTK a végzős diákok számára?

Alapképzési (BA) szakok:
 • Gazdálkodási és menedzsment alapszak (Sopron),
 • Gazdálkodási és menedzsment alapszak német nyelven (Sopron),
 • Kereskedelem és marketing alapszak (Szombathely),
 • Nemzetközi gazdálkodás alapszak (Sopron),
 • Pénzügy és számvitel alapszak (Sopron),
 • Turizmus–vendéglátás alapszak (Sopron).
Felsőoktatási szakképzések (FOKSZ):
 • Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés – Projektmenedzsment (Sopron),
 • Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés – Kereskedelmi logisztika (Szombathely),
 • Nemzetközi gazdálkodási felsőoktatási szakképzés – Nemzetközi szállítmányozás és logisztika (Sopron),
 • Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés – Pénzintézeti (Sopron),
 • Turizmus–vendéglátás felsőoktatási szakképzés – Turizmus (Sopron).

Van-e az alapszak (BA), vagy felsőoktatási szakképzés (FOKSZ képzés) elvégzése után továbbtanulási lehetőség a NYME KTK-n?

Az egyes képzési szintek teljes mértékben egymásra épülnek Karunkon. Az FOKSZ képzések elvégzése után hallgatóink a BA képzésekben folytathatják tanulmányaikat, ahová korábbi FOKSZ eredményeik alapján, vagy közvetlenül a középiskolákból kerülhetnek be a felvételi tájékoztatóban meghatározottak szerint.
Az alapképzés sikeres elvégzése után a hallgatók felvételt nyerhetnek a mesterképzési (MA) szakokra, melyek a következők:
 • Közgazdálkodás és közpolitika mesterszak,
 • Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszak,
 • Számvitel mesterszak,
 • Turizmus–menedzsment mesterszak,
 • Vállalkozásfejlesztés mesterszak,
 • Vezetés és szervezés mesterszak,
 • Közgazdásztanár (a BPK-val közös képzés).
Képzéseink átjárhatósága és egymásra épülése miatt a hallgatóknak arra is lehetősége nyílik, hogy egyszerre akár több végzettséget, vagy szakmát is megszerezzenek a NYME KTK-n.

Milyen feltételekkel lehet bejutni a NYME KTK-ra a különböző képzési szinteken?

A felsőoktatási szakképzésekre érettségivel lehet jelentkezni, a követelmény bármely két érettségi tárgy.
A BA-képzéseken szintén érettségi bizonyítvány a követelmény. Nyelvvizsga megléte nem kötelező, ugyanakkor a felvételi pontok számításánál nagy előnyt jelenthet.
Az elérhető felvételi pontszám: 500. A maximális pontszámból 200 pont a tanulmányi eredmények, 200 az érettségi eredmények, további 100 többletpont pedig az egyéb pluszteljesítmény alapján kerül kiszámításra.
Az alapképzési szakokra legalább 260 ponttal lehet bejutni. Az egyes szakokhoz rendelt érettségi tárgyakat a Felvételi eljárás alapszakokra oldalon lehet megtekinteni. Az MA képzésekre vagy BA alapdiplomával, vagy legalább főiskolai végzettséggel lehet bekerülni. A pontszámítás módszere a Felvételi eljárás mesterszakokra oldalon található.

Van-e lehetőség növelni a bekerülési esélyeket a NYME KTK-ra?

Természetesen!
A különböző képzési szinteken többletpontok adományozhatóak a korábbi verseny-, nyelvvizsga-, emelt szintű érettségi eredményekért, sportteljesítményekért vagy a szociális helyzet alapján. A többletpontok kiosztásának célja, hogy növelje a diákok bekerülési esélyeit a NYME KTK-ra. A pontszámítás módszeréről részletesen a Felvételi eljárás oldal bal oldali menüsorából lehet tájékozódni.

Van-e az ország bármely pontján államilag finanszírozott képzés az üzleti szakokon?

A felsőoktatási szakképzéseken a NYME KTK-n VAN államilag finanszírozott férőhely.
Alapképzéseink üzleti szakjai esetében is van államilag finanszírozott férőhely, melyekre – az elmúlt évi értékek figyelembevételével –, előre megállapításra kerültek ponthatárok, amelyek várhatóan tovább csökkennek.
Az üzleti szakok teljesítése az egész országban nagy terheket ró a szülőkre, ugyanakkor a NYME KTK olyan finanszírozási és ösztöndíjrendszert dolgozott ki, amellyel ezek a terhek jelentősen vagy teljesen csökkenthetőek.

Milyen ösztöndíjakra, támogatásokra pályázhatnak a hallgatók tanulmányaik során?

A NYME KTK a Soproni Felsőoktatásért Alapítvánnyal összefogva az önköltséges hallgatók részére ösztöndíj alapot hozott létre.
Az alapképzés hallgatói számára három különböző ösztöndíj típust kínálunk, a hallgatók Bachelor-, Menedzser- és Kiválósági ösztöndíjra pályázhatnak. Az elsőnél a szociális helyzetet vesszük figyelembe, a másodiknál a hallgató vállalati tanulmányi szerződést is kaphat, míg a harmadik a kimagaslóan teljesítő hallgatóknak jár.
Az ösztöndíjak maximális összege 150.000 Ft/félév lehet, így a legkiválóbb hallgatóink ingyenesen tanulhatnak az alapképzési szakokon.
Az állami ösztöndíjas képzéseken a hallgatók tanulmányaihoz a fenti ösztöndíjakon kívül további támogatásokkal is hozzájárulunk, ezek: rendszeres szociális támogatás, sportösztöndíj és szakmai gyakorlati ösztöndíj (természetesen amennyiben jogosultak ezeket Igénybe venni).

Önköltséges képzésben van-e lehetőség részletfizetésre vagy diákhitelből fizetni a tandíjat?

Természetesen. A Diákhitel 2 programban felvehető összeget a képzési és megélhetési költségek fedezésére fordíthatják a részösztöndíjas, valamint az önköltséges hallgatók. A hitelrendszernek egy kötött és szabad felhasználású része lesz, melyekre az állam kamattámogatást biztosít. További információ: diakhitel.hu.
Részletfizetési lehetőséget is kínálunk hallgatóink számára: az egyetem szabályozásának figyelmbevételével.

Az önköltséges képzési díj mértékén, a részletfizetési és az ösztöndíj-lehetőségeken kívül olcsóbb-e az élet Sopronban, mint máshol?

IGEN! Nem csak a tandíjak, de az élet is jóval olcsóbb Sopronban, mint például Budapesten. Lássunk egy összehasonlítást!

  Budapesti költségek
(Ft/fő/hó)
Soproni költségek
(Ft/fő/hó)
Albérletben lakók esetén Kollégiumban lakók esetén Albérletben lakók esetén Kollégiumban lakók esetén Sopron környéki hallgatóknál Soproni hallgatóknál
Szállás 40-50.000 20-30.000 20-25.000 11-19.000
Helyi közlekedés 3.850 3.850 550 550 550 550
Étkezés 40.000 40.000 20.000 20.000
Költőpénz (sport, buli, kultúra) 40.000 40.000 20.000 20.000 20.000 20.000

Összesen Kb. 124-134.000 + hazautazás Kb. 104-114.000 + hazautazás Kb. 60.500-65.500 + hazautazás Kb. 51.500-59.500 + hazautazás 20.550 20.550


Hogy még inkább szemléletessé tegyük a fenti különbséget, összeállítottuk azokat a kiadásokat, melyekkel akkor kell számolnia a hallgatónak, mikor épp nem tanulással tölti az idejét.
 • Tömegközlekedés ára (havi hallgatói bérletárak):
  Sopron: 550 Ft,
  Győr: 2.000 Ft,
  Budapest: 3.850 Ft.
 • Lakhatás:
  kollégium: 11-19.000 Ft,
  albérletek: 20.000 Ft-tól,
  távolság az Egyetemtől: kollégiumok 10, albérletek 5-10 perc.
 • Jegyzettámogatás:
  a bolti ár –15%-a a szakkönyvekre.
 • Sörárak:
  Sopron: 260 Ft-tól,
  Budapest: 350 Ft-tól.
 • Étkezés (menü árak):
  Sopron: 600 Ft-tól,
  más városok: 700-900 Ft,
  Budapest: 900 Ft-tól.
 • Átlagos buli belépő:
  Sopron: 500 Ft,
  más egyetemi városok: ~1.000 Ft,
  Budapest: 1.000 Ft <.

Alá kell-e írni az állammal a hallgatói szerződést?

NEM! Az önköltséges hallgatóknak nem kell szerződniük az állammal, csak az állami ösztöndíjas hallgatóknak. Így például a önköltséges hallgatóknak nem lesz kötelező a végzés utáni 20 évből 10-et itthon ledolgozniuk. Az állammal szemben semmiféle kötelezettségük nem keletkezik.

Kaphatnak-e hallgatóink kollégiumi elhelyezést?

Mind az állami ösztöndíjas, mind az önköltséges képzésen részt vevő hallgatók felvételt nyerhetnek kollégiumaink egyikébe (mindegyik megtekinthető itt), hiszen külön keretet hoztunk létre azért, hogy kedvező díj ellenében kaphassanak kollégiumi ellátást hallgatóink akkor is, ha önköltséges képzésben vesznek részt.

A NYME KTK-n van-e szakmai gyakorlat és segít-e ez az elhelyezkedésben?

A KTK-n mind a FOKSZ, mind a BA szakokon van szakmai gyakorlat (14 hét), mely alatt a hallgatói jogviszony – és annak minden pozitív vonzata – fennáll. A szakmai gyakorlat alatt hallgatóink vállalati/intézményi... körülmények között kamatoztathatják megszerzett tudásukat, így nagyon gyakran a felkészült és talpraesett hallgatókat a gyakorlati idő elteltével teljes munkakörben foglalkoztatják tovább.

Hol és mennyiért lehet beszerezni a tankönyveket, jegyzeteket a NYME KTK-n?

A jegyzetekért és tankönyvekért nem kell messzire menni: az Egyetemen a DiákCentrumban lehetőség van megvásárolni ezeket, a bolti árnál kedvezőbb díjszabással, ráadásul az órai anyagok az E-Learning portálon elektronikus formában ingyenesen elérhetőek.

Milyen szabadidős programok vannak a NYME KTK-n és Sopronban?

Nálunk sosem lehet unatkozni! Ha épp nem a vizsgáira készül a hallgató, az alábbi programokon kapcsolódhat ki barátaival:
 • VOLT Fesztivál, Ökörsütés, CamPLUS Day, Dühöngő Cup, Bornapok, Paintballverseny, Balekbál, Valétabál, Selmeci Diáknapok;
 • Soproni–Selmeci Diákhagyományok helyi összejövetelei, egyetemek közti találkozója, Selmeci Diáknapok (hagyományaink más egyetemekhez képest nagy múltra tekintenek vissza:
  • Soproni–Selmeci Diákhagyományok – 277 éve,
  • Corvinus Évzáró Fesztivál – 19 éve,
  • BME Schönherz Qpa – 40 éve;
 • a méltán híres soproni pincészetek kulturált látogatása;
 • Bányászati Múzeum, Erdészeti Múzeum, Petőfi Színház, Kékfrankosok éjszakája, Múzeumok éjszakája, Barlangszínház;
 • a városon kívüli szabadidős tevékenységhez sem kell sokat utazni autóval:
  • VOLT fesztivál – 10 perc,
  • Tómalom – 10 perc,
  • Fertő-tó – 15 perc,
  • Schwechat – 50 perc,
  • Bécs – 50 perc,
  • Semmering – 1 óra 10 perc,
  • Neusiedler See – 1 óra 15 perc,
  • Pozsony – 1 óra 20 perc,
  • Balaton – 1 óra 30 perc,
  • Salzburg – 3 óra 30 perc,
  • Prága – 3 óra 50 perc.

Honnan és hogyan szerezhetek még információkat, illetve válaszokat további kérdéseimre?

További kérdéseiddel fordulhatsz az alábbi személyekhez bizalommal:
FOKSZ, BA, MA képzésekkel kapcsolatban
Árendásné Fekete Mártához Dr. Wilfing Jánoshoz Szakirányú továbbképzésekkel kapcsolatban
Hipságh Gyöngyihez (oktatásszervező) Vagy böngészhetsz a Kar honlapján: www.ktk.nyme.hu

Melyek a felvételivel kapcsolatos határidők, fontos dátumok?
Ne feledd: ha fontos számodra
a biztos tudás,
a használható szakmai alap,
a működő nemzetközi kapcsolatok,
a gyakorlatorientált képzés,
a közvetlen és naprakész oktatói csapat,
a kiépített szakmai gyakorlati helyek,
a kulturált kollégiumi elhelyezés,
a hagyományokra épülő diákélet és aktív sportolási lehetőség
a város hangulata,
a kiszámítható, kedvező képzési költség,
hogy jól érezd magad:

Irány SOPRON!
Irány a KTK!